Актуално

БЛС срещу агресията

Два пъти са се увеличили случаите на агресия срещу медици в лечебните заведения от началото на годината у нас, съобщава clinica.bg. 114 пък са ретистрираните заплахи към специалистите от Центровете за спешна медицинска помощ според данните на Министерство на здравеопазването. Затова БЛС изпрати писмо до еврепейските си колеги с молба за помощ срещу нарастващата агресия над медици у нас.

Всеки ден се регистрира физическо нападение над медици. Извън статистиката остават недокладваните случаи, както и тези на вербална агресия. Това са част от проблемите, които отказват лекари и сестри да останат да работят у нас, се посочва в писмото на съсловната организация до CPME, най-масовата европейска организация на всички лекари.

„Ние сме ежедневно на поста си, за да спасяваме човешки животи, за да помагаме, за да се грижим за живота и здравето на хората и е нелепо да се страхуваме за себе си, докато изпълняваме съвестно задълженията си“, алармират от БЛС. Причина за това е липсата на ефективни присъди, се казва в позицията на медиците. Справките показват, че за периода от 2011 до 2013 г. осъдените ефективно за агресия са само двама. А за периода 2014 – 2016 г. осъден е само един, въпреки че са повдигнати обвинения на 10 и на 11 нападатели в съответните периоди.

Справка в Прокуратурата за 2017 и 2018 г. показва, че новообразуваните производства за агресивни прояви спрямо медици са съответно 37 и 26. С ефективна присъда са завършили само 2 от 2018 г. Извън статистиката остават недокладваните случаи, както и тези на вербална агресия, алармират от БЛС. Затова те настояват институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни. „Апелираме за вашата подкрепа и с общи усилия на различни нива, за да излезем от този порочен кръг, което е в интерес на цялото ни европейско общество“, се посочва в писмото на съсловната организация.