Актуално

от Пресцентъра на БЛС

Българските лекари с призив към колегите си от Европа – Не на насилието над медици!

CPME – организацията, обединяваща лекарските сдружения в Европа, отправи специална покана до българските си колеги и публикува материал в престижното си издание, което се разпространява сред всички членове на организацията. Статията е придружена със снимка от събитието, на което беше даден рестарт на Националната кампанията на БЛС срещу насилието над лекари; #ПребориГнева, под надслов „Добрата дума лекува“.

Д-р Иван Маджаров информира европейските си колеги, че случаите на агресия към специалистите в бели престилки продължават и макар, че този проблем съществува и в други страни, то в България се наблюдава тревожна тенденция на нарастване на нападенията срещу лекари, медицински сестри, фелдшери. Публикувани са данни от 2011-та година насам, които потвърждават ескалацията на насилието над медицински лица „ От БЛС смятаме, че агресията спрямо медицинските специалисти трябва да бъде пресечена по категоричен и безкомпромисен начин. Искаме да събудим обществото, да променим мисленето и отношението на хората към нашия отговорен труд, отдаден на благото на пациентите“, пише д-р Маджаров.

В статията се напомня настояването до институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни и да има ефективни присъди за агресорите над медици.

CPME отправи покана да публикува материал в престижното си издание, след като на 18-ти април съсловната организация изпрати писмо до европейските си партньори, в което информира за тревожната тенденция на нарастване на случаите на нападения над медици. Лично проф. д-р Франк Улрих Монтгомъри -председател на CPME и Анабел Сиибом – главен секретар на организацията, изпратиха на 15-ти май писма до българските власти, в които призовават да предприемат спешни действия за подобряване на защитата на здравните специалисти в ежедневната им практика и заявиха подкрепата си към Българския лекарски съюз при застъпничеството за по-добрата защита на лекарите.

С оригиналния текст на статията можете да се запознаете в прикачения файл.